Iot Nedir?

Nesnelerin İnterneti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nesnelerin interneti ya da Iot, internete bağlanabilen veri toplayan ve bunu paylaşabilen milyarlarca fiziksel cihaza işaret eder. Kablosuz ağlar sayesinde her nesneyi Iot’un parçası haline getirebilmek mümkündür. Bu süreç zeka katılımı olmadan iletişim kurmasına olanak tanıyan, dijital ve fiziksel dünyaları birleştiren cihazlara olanak sağlayabilmektedir.

Nesnelerin İnternetin Tarihçesi

Temel nesnelere sensör zeka katma fikri, 1980’lerde ve 1990’larda tartışılmasına rağmen internet bağlantılı bir makine de dahil olmak üzere birkaç erken projelerin dışında ilerleme yavaş gerçekleşmesinin sebebi ise teknolojinin hazır olmamasıydı. Milyonlarca cihaza bağlanmak için maliyeti uygun, tek kullanımlık olacak kadar ucuz ve güç tutumlu işlemciler gerekliydi.

SAP’nin Türkiye’deki ilk projelerinde, kurucularımızın SAP sürecini yönetmesi ile de FSSoftware tarafından ASAP metodolojisi benimsenmiş ve yöntem olarak kabul edilmiştir. Her proje danışmanı aynı mantıkla süreç yönetimlerini yürütmektedir.

RFID etiketlerin benimsenmesi, kablosuz olarak iletişim kurabilen düşük güçlü yongalar, geniş bant internet, hücresel ve kablosuz ağların artan kullanabilirliği ile birlikte bu sorunların bir kısmı çözülür hale gelmeye başladı. IPv6 benimsenmesi –ki bu bu dünyanın ihtiyaç duyduğu her cihaz için yeterli IP adresi sağlanmalıdır- aynı zamanda IoT’un ölçeklendirilmesi için gerekli bir adımdı. Kevin Ashton, teknolojinin görüşe yetişebilmesi için en az bir on yıl sürmesine rağmen, 1999'da 'Nesnelerin İnterneti' ifadesini yazdı.

RFID etiketlerini konumlarını izlemelerine yardımcı olacak pahalı ekipman parçalarına eklenmesi ilk Iot uygulamalarından biriydi. O zamandan beri, sensörler ve nesnelerin internete bağlanmasının maliyeti düşmeye devam etti ve uzmanlar bu temel işlevselliğin bir günde 10 sent kadar ucuza mal olabileceğini tahmin ederek neredeyse her şeyi internete bağlamayı mümkün kıldı.

Iot başlangıçta iş ve üretim için ilgi çekicilik yarattı ve M2M (Machine to machine) olarak biliniyordu. Ancak şimdi ev ve ofislerimizde de akıllı cihazlar yerlerini almaya yavaş yavaş başladı.

Nesnelerin İnterneti Ne Kadar Büyük?

Büyük ve gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Analist Gartner, 2017 yılında yaklaşık 8,4 milyar IoT cihazının 2016'da yüzde 31'e kadar yükseldiğini ve bu rakamın 2020'ye kadar 20.4 milyara ulaşacağını hesaplıyor. IoT uç noktalarında ve hizmetlerinde yapılan toplam harcamalar 2017 yılında 2 katına çıkacak. Bu 8,4 milyar cihazdan, yarısından fazlası akıllı TV'ler ve akıllı hoparlörler gibi tüketici ürünleri olacak. Gartner'a göre en çok kullanılan işletme IoT cihazları akıllı elektrik sayaçları ve ticari güvenlik kameraları olacak.

Diğer bir analist olan IDC, dünya çapındaki harcamalarını 2018'de 771,5 milyar dolara çıkardı - bu rakam 2017'de harcanacak olan 674 milyar doların üzerinde yaklaşık yüzde 15 arttı. IDC, toplam harcamaların 2020'de 1tn ve 2021'de 1.1tn $ 1tn olacağını tahmin ediyor. IDC'ye göre, donanım 2018'de en büyük teknoloji kategorisi olacak ve 239 milyar dolarlık modüller ve sensörler, altyapı ve güvenlik harcamaları ile birlikte olacak. Hizmetler ikinci en büyük teknoloji kategorisi olurken, ardından yazılım ve bağlantı gelmesi bekleniyor.

Üreticiler için Nesnelerin İnternetin Faydası Nedir?

Endüstriyel IoT olarak bilinen, IoT'nin iş için sağladığı faydalar, belirli bir uygulamaya dayanmaktadır, ancak işin kilit noktası, işletmelerin kendi ürünleri ve kendi iç sistemleri hakkında daha fazla veriye erişebilmeleri ve bu verilerden sonuç elde ederek yorum yapabilmeleri üreticiler için avantaj sağlayabilmektedir.

Üreticiler, ürünlerinin bileşenlerine sensörler ekleyip, böylece nasıl performans gösterdikleri hakkında veriyi iletebiliyorlar. Bu, bir bileşenin arızalanması olasılığına düştüğünde ve üretim sürecine zarar vermeden şirketlerin ye önceden analiz edip zarar etmemesine yardımcı olabilir. Şirketler, sistemlerini ve tedarik zincirlerini daha verimli hale getirmek için bu sensörler tarafından üretilen verileri de kullanabilmeleri gerçekte neler olup bittiği hakkında daha doğru bilgilere sahip olmalarına yarayacaktır.

Sanayiye özgü ürünler devreye girmeye başlarken, 2020 yılına kadar Gartner, sektörler arası cihazların 4,4 milyar adete ulaşacağını tahmin ediyor.Tüketiciler daha fazla cihaz satın alıp, işletmeler de daha fazla harcama yapacağı öngörülüyor. Analist grubu, IoT cihazlarına tüketici harcamaları geçen yıl 725 milyar dolar iken, IoT'de harcama yapan işletmelerin 964 milyar dolara çarptığını söyledi. 2020 itibariyle, IoT donanımına yönelik iş ve tüketici harcamaları yaklaşık 3tn $ 'a vuracağı söyleniyor.

IDC için, 2018'de IoT'de en fazla harcama yapması beklenen üç sektör, (189 milyar $) nakliye, (85 milyar $) kamu hizmetleri (73 milyar $) görülüyor. Üreticiler büyük ölçüde süreçlerinin ve varlık takibinin verimliliğini artırmaya odaklanırken, ulaştırma sektöründeki IoT harcamalarının üçte ikisi navlun takibine yöneliyor ve bunu filo yönetimi takip edilmesi sağlanıyor.

Tüketiciler İçin Nesnelerin İnternetinin Faydası Nedir?

IoT, çevremizi - evlerimiz, ofislerimiz ve araçlarımız - daha akıllı, daha ölçülebilir ve sohbet eden bir hale getirmeyi vaat ediyor. Amazon'un Yankısı ve Google Home gibi akıllı hoparlörler müzik çalmayı, zamanlayıcıları ayarlamayı veya bilgi almayı kolaylaştırır. Ev güvenlik sistemleri, içeride ve dışarıda olup bitenleri izlemeyi daha kolay hale getirir, ya da tüketiciler için akıllı ev, muhtemelen interneti etkin olan şeylerle iletişime geçecekleri yerdir ve büyük teknoloji şirketlerinin bulunduğu bir alandır. Özellikle Amazon, Google ve Apple bu kulvarda sert rekabet etmektedir.

Bunlardan en belirgin olanı Amazon'un Echo'su gibi akıllı hoparlörlerdir, ancak akıllı fişler, ampuller, kameralar, termostatların yanı sıra akıllı ev uygulamalarının daha ciddi bir tarafı mevcut. Örneğin; Yaşlıların kendi evlerinde bağımsız bir şekilde işlerini kolaylaştırarak yaşayabilmesi gibi ciddi faydalarını da görülebilir. Evlerinin sensörler ile nasıl çalıştığı ve bu ayarları nasıl değiştirebileceğinin daha iyi anlaşılması, enerji maliyetlerini azaltarak enerji tasarrufu sağlamaya yardımcı olabilir.